1 Aprilie Ziua Pacalelilor – Ce inseamna, ce se face, origini si viitor!

1 Aprilie este Ziua Internatonala (neoficiala) a pacalelilor. April Fools’ Day.
Este ziua cea mai iubita din an a celor cu un simt de umor sanatos, a celor carora le place sa-si surprinda prin glume prietenii, familia, cunoscutii, colegii de munca sau chiar pe necunoscuti. Toata lumea a facut macar o data in viata o pacaleala de 1 Aprilie cuiva cunoscut sau necunoscut, si fiecare din nou am fost pacaliti de 1 Aprilie cel putin o data in viata.
Chiar si anumite ziare sau canale media intra in jocul pacalelilor de 1 Aprilie publicand stiri neadevarate ca si pacaleli de 1 Aprilie.
1 Aprilie este totusi o zi invaluita in mister deoarece nu se cunosc cu adevarat originile acestei zile, exista o sumedenie de teorii care se pierd in istorie in diferite tari.
In Romania, unele teorii spun ca ziua pacalelilor a fost preluata din tarile din Europa de Vest, mai exact din Franta – mai jos explicatia referitoare la ziua pacalelilor in Franta.
Cea mai populara teorie este cea referitoare la schimbarea calendarului vechi, unde anul se termina la sfarsitul lui Martie in calendarul Gregorian cu inceputul anului la 1 Ianuarie. In 1564 Franta a fost printre primele tari care au reformat calendarul insa nu toata populatia a trecut imediat la noul an. Cei care continuau sa tina noul an la sfarstitul lui Martie erau tinta glumelor celor care trecusera la noul calendar.
De obicei se lipea un peste de hartie pe spatele acestora… existand o legatura stransa intre horoscopul
Ipoteza aceasta are totusi destul de multe gauri si nu intelegem de ce nu se sarbatoreste atunci ziua pacalelilor pe 31 martie cand era sfarsitul vechiului an?
Britanicii sarbaoreau anul nou pe 25 Martie, cu o serie de sarbatori care culminau pe 1 Aprilie. In momentul cand acestia au trecut la noul calendar pe 1 Ianuarie 1752 – aproape 200 de ani dupa francezi – ziua de 1 Aprilie April Fools’ day era deja o traditie de ceva vreme – sugerand ca nu aceasta este originea cel putin pentru Marea Britanie.
Alte teorii ne duc catre festivalul Roman Saturnalia – un festival tinut la sfarsitul lui Decembrie unde oamenii aveau o dispozitie generala buna, schimbau cadouri si exista chiar un rege al pacalelii Saturnalis. Putin probabila si aceasta teorie deoarece este la sfarsitul lui Decembrie – singura relevanta avand-o caracterul de glume din cadrul acelui festival.
Hilaria era festivalul echinoctiului la Romani in onoarea mamei zeilor Cybele, fiind o sarbatoare a bucuriei si a deghizarii odata cu venirea primaverii. Lipseste si aici elementul cheie: data de 1 Aprilie.
Exista surse si traditii in Germania, Olanda si in alte tari europene insa se pare ca originile sunt la fel de neclare ca in orice alta tara.
Fiecare teorie explica oarecum o origine insa nici una nu este foarte clara si nici una nu pare sa expice in totalitate ziua de 1 Aprilie si legatura sa cu ziua pacalelilor.
Poate ca si originea in sine este o pacaleala, si cineva pe parcursul istoriei a mutat vechea zi a pacalelilor cu 1 parilie pentru a face o pacaleala sau o farsa inedita.
Care este viitorul zilei pacalelilor?
Ei bine asta depinde doar de noi si de cat de bine vom putea propaga traditia mai departe… imbinarea traditionalului cu modernul aduce hibrizi si doar timpul ramane sa fie martor la ce va insemna si cand se va sarbatorii in viitor Ziua Pacalelilor.
Pacaleli Placute.