31 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl – natura supravietuieste

Astazi 26 aprilie se implinesc 31 de ani de la dezastrul ce a zguduit generatia anilor 80 din Ucraina, Romania dar si din toate tarile din jur.

Un reactor al centralei a suferit o explozie catastrofala la ora 01:23 pe 26 aprilie 1986, Sambata. Explozia cauzata de un cazan sub presiune a declansat un incendiu si o serie de alte explozii. Radioactivitatea s-a raspandit, dusa de vant spre frontierele internationale, multe tari din zona, inclusiv Romania fiind afectate.

Conform surselor de pe wikipedia:  Accidentul de la Cernobîl a degajat între cinci și zece ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima (Japonia), de mai multe ori cantitatea de radiații emise de bombele de la Hiroșima și Nagasaki, dar mai puțin de 1 % decât au aruncat în atmosferă testele nucleare de suprafață ale armelor nucleare, până la interzicerea efectuării acestora în atmosferă. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Accidentul_nuclear_de_la_Cernob%C3%AEl)

Pe termen lung exista inca o incidenta a unor tipuri de cancer in anumite regiuni din Rusia, Ucraina si Belarus, chiar si la 20-30 de ani dupa accident.
Chiar daca reactorul numarul 4 a fost sigilat dupa explozie, alte parti ale centralei electrice au ramas functionale. Reactoarele 1,2 si 3 au fost inchise temporar atunci cand s-a petrecut incidentul insa au fost REPORNITE intre octombrie 1986 si Decembrie 1987. Cernobil a continuat sa produca electricitate nucleara pana in decembrie 2000.
Asta in conditiile unei zone contaminate radioactiv!

Cernobil – zona turistica
Chiar daca zona de 30 de km din jurul reactorului radioactiv a fost decretata zona prohibita, din ce in ce mai multi turisti in cautare de extraordinar intra in zona in cautare de adrenalina si de semne de viata.

Turistii vin cu autobuze din Kiev, la doua ore de mers de capitala Ucrainei, si odata intrati in zona exclusiva sunt instruiti sa nu atinga nici un obiect, vegetatie sau sa se aseze pe pamant.
La iesire acestia sunt scanati pentru a determina nivelul de radiatie.

In afara turistilor sunt aproximativ 200 de persoane care inca mai locuiesc in zona de excluziune, cu toate avertismentele guvernului.

Majoritatea cercetatorilor si a vizitatorilor in zona de excluziune de la Ceronbil au gasit semne de viata, natura se regenereaza, chiar daca inca este prea devreme ca oamenii sa traiasca acolo fara riscuri majore de contaminare, animalele par sa duca o viata normala.

Iata cateva poze recente din zona de dezastru – un oras fantoma din era comunista.

 

Va mai asteptam si pentru alte articole pe lumeanoastra.ro