Titanicul – cel mai mediatizat naufragiu civil din istorie. Adevar si mituri.

Nu cred ca exista suflet de pe planeta care sa nu fi auzit de Titanic – celebrul vas naufragiat in prima sa traversare a oceanului Atlantic.
Astazi se implinesc 105 ani de la celebrul naufragiu, petrecut in dimineata zilei de 15 Aprilie 1912, dupa o coliziune cu un iceberg pe drumul sau spre New York. Titanicul a plecat din Southampton avand 2224 de suflete la bord atat pasageri cat si membrii ai echipajului, din care 1517 au decedat in urma naufragiului.

Titanicul este in acest moment cel mai mediatizat naufragiu al unui vas de pasageri pe timp de pace. Pentru foarte mult timp a detinut si un „record” negru de numar de pasageri care au murit in urma naufragiului.
In momentul de fata acest record negru este detinut de un bac numit Dona Paz care s-a lovit de un petrolier in timp ce se indrepta spre Manila iar in urma focului izbucbnit si a naufragiului au murit 4386 de pasageri.

Mituri si adevar despre Titanic.

Supravietuitorii naufragiului au fost salvati de catre SS Carpathia  chiar daca Titanicul fusese avertizat de catre SS Californian de pericolele de coliziune cu iceberg aflat in deriva in acea zona.
Interesant este cum de acest SS Californian nu s-a intors pentru a asista Titanicul dupa coliziune.

Dupa naufragiul Titanicului zona in care s-a scufundat a inceput sa fie denumita Pasajul Iceberb-urilor – deoarece in lunile de dezghet exista un numar mare de iceberg-uri ce plutesc in deriva care oblica uneori vapoarele sa ocoleasca zeci sau sute de kilometrii pentru a nu intra in coliziune.

De nescufundat – multe povesti, filme, carti si articole descriu Titanicul ca fiind prezentat de catre constructori drept un vas de nescufundat. Din pacate nu exista nici o dovada clara ca aceste lucruri au fost facute publice decat dupa ce Titanicul s-a scufundat, facand astfel din acest lucru unul din cele mai importante mituri puse pe seama Titanicului.
Formatia care s-a scufundat cu Titanicul – povestea spune ca cei 8 membrii ai formatiei muzicale a Titanicului si-au asamblat instrumentele pe partea din fata a puntii vaporului incercand sa mentina o stare de calm a pasagerilor, si au continuat sa cante chiar si cat timp Titanicul s-a scufundat, toti cei 8 membrii ai formatiei murind in naufragiu.
Se pare ca aceasta poveste nu este doar un mit, deoarece multi din supravietuitori au admis ca exista o formatie care canta in timp ce Titanicul se scufunda.


Capitanul Edward Smith – un erou sau un capitan care a dat gres? Capitanul Smith a fost infatisat de cele mai multe ori drept un erou al naufragiului insa se pun mai multe intrebari referitoare la competentele acestuia si la dorinta de a ajuta pe toti pasagerii. Capitanul a murit in naufragiu sacrificandu-se odata cu nava pe care o conducea, dar a facut asta din altruism?
Capitanul a ignorat cu buna stiinta semnalele de pericol de la SS Californian si mai apoi au existat dovezi ca multe din primele barci de salvare ce au plecat imediat dupa ce vasul s-a ciocnit de acel iceberg au plecat doar pe jumatate pline cu oameni si nici nu s-au mai intors dupa supravietuitori.

Este timpul vostru, cititori ai site-ului sa va dati cu parerea despre acest controversat subiect care mentine actuale titluri in mass-media chiar si dupa 105 ani.

Ce parere aveti?